Amsterdam | Gemeentelijk Monument Amstelkade

Het hoekpand aan de Amsterdamse Amstelkade en Berkelstraat uit 1920, ontworpen door de architect G.J. Rutgers (1877-1962), heeft in de afgelopen periode een ingrijpende renovatie ondergaan. Er was onder meer sprake van funderingsproblemen en verouderde woningen.

De werkzaamheden aan het pand, een gemeentelijk monument met kenmerken van de Amsterdamse School, werden uitgevoerd door Coen Hagedoorn Bouwgroep, in opdracht van woningcorporatie De Alliantie. “We hebben die werkzaamheden afgerond en zijn nu even verderop aan het werk. Ook een renovatie, echter niet in een monumentaal pand”, begint projectleider George  Altena. Hij geeft aan dat het pand aan de Amstelkade in een slechte staat verkeerde, deels leeg lag en dat de overgebleven bewoners tijdelijk elders werden ondergebracht, met de mogelijkheid terug te keren. “Terugkeerders hebben ook inspraak gehad bij het maken van de plannen voor de renovatie.”

Scheefstand
Het werk begon in juli 2014 met het compleet kaal slopen van het interieur van het gebouw, vertelt Altena. Wanden en vloeren werden geheel gestript en alle stucwerk werd weggehaald. De trappenhuizen zijn echter intact gebleven. “Toen dat was afgerond, zijn we in oktober vorig jaar begonnen met het aanbrengen van een nieuwe fundering, betonconstructie en begane grondvloer. Het gebouw ruste eerder op oude houten palen, maar die waren heel slecht en daardoor was er scheefstand ontstaan.” Nadat de problematiek betreffende de fundering was opgelost, kon er begonnen worden aan de rest van het gebouw. Zo werden de gevels gereinigd en werd het voegwerk waar nodig gerepareerd. De kozijnen in de gevels zijn hersteld of vervangen door nieuwe exemplaren met een authentieke uitstraling. Ook aan de muur- en gevelankers werden herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Logische indeling
Belangrijkste ingreep in de woningen was het vervangen van een dragende bouwmuur door een stalen portaal, zegt Altena, zodat er een meer logische indeling ontstond. “Het aanbrengen van de stutten en het stempelwerk was een spannend onderdeel ervan.” Een ander spannend aspect noemt hij de kwaliteit van de stalen lateien die slechter was dan verwacht. “Dat is inherent aan werken in een monument; je weet nooit wat je tegenkomt, dat is altijd weer een uitdaging. Zo kwamen we ook onverwacht wat asbest tegen dat verwijderd moest worden. Omdat de datum van de oplevering vaststond in verband met de terugkeer van een aantal bewoners, hebben we het werktempo moeten aanpassen. Langer werken dus en met meer ploegen. Door dat efficiënt aan te pakken konden we inderdaad op het gewenste moment opleveren.”

En het werken in de Amsterdamse binnenstad, leverde dat nog moeilijkheden op? Altena glimlacht. “Dat is natuurlijk een uitdaging op zich. Maar we doen dat zo vaak, we weten waarmee we rekening moeten houden en welke obstakels we moeten vermijden. We gaan dus veelvuldig in overleg met de buurt en het stadsdeel en zorgen dat alle vergunningen tijdelijk zijn geregeld. Werken aan projecten in de Amsterdamse binnenstad, daar hebben we een draaiboek voor zodat alles vrijwel als vanzelf gaat.”

Tekst | Jac Buchholz  Beeld | Mopet Architecten

 


 

Bouwinfo
Opdrachtgever De Alliantie
Architect Mopet Architecten
Aannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep
Adviseur installaties Cauberg Huygen
Adviseur bouwkosten Ambas, Nunspeet
Adviseur bouwfysisch Cauberg Huygen
Constructeur Strackee
Bouwperiode juni 2014 – najaar 2015

 

i-project-infov3 Projectinfo

‘Elk project heeft zijn specifieke kenmerken’
Het gemeentelijk monument aan de Amsterdamse Amstelkade, een appartementencomplex, bevond zich in slechte staat. Vandaar de noodzaak van een ingrijpende renovatie. Het schilderwerk, zowel binnen als buiten, was in handen van Rebo Schilderwerken.

Algemeen directeur Boy de Bruin geeft aan dat al het houtwerk tot nulpunt/basis werd behandeld en daarna een nieuwe opbouw van verfsystemen werd toegepast. “De gevelkozijnen hebben dezelfde uitstraling behouden. Verder hebben we in het gebouw niet alleen alle woningen van nieuwe verfsystemen voorzien, maar eveneens de algemene ruimtes en de trappenhuizen.”

Zijn bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met renovaties en onderhoud, geeft De Bruin aan. “Elk project heeft zo zijn specifieke kenmerken, hier ook. Maar we komen dankzij onze brede ervaring niet snel voor verrassingen te staan.”

Bij dit project was niet zozeer het werk zelf als wel de planning de grootste uitdaging, geeft hij aan. “Je bent met veel partijen aan het werk en dan is een goede afstemming heel belangrijk. De hoofdaannemer heeft eerst een algehele planning gemaakt en daarna konden alle andere partijen hun inbreng doen. Daardoor is het werk goed en binnen planning verlopen.”